O2 chce budovať smart mestá, predstavilo svoje riešenia

31. 3. 2017  |  Odporúčané

3b1e8b_28fd6f023d89401cada7053b2cbb19a0_mv2

O2 Business Services, dcérska spoločnosť operátora O2 Slovakia, predstavilo svoje plány na vytváranie smart miest, Smart City. Základom je množstvo senzorov, vlastná sieť, v ktorej môžu komunikovať a samozrejme smart zariadenia.

Koncepcia Smart City od O2 Business Services predstavuje víziu a spôsob, kde mesto, prípadne kraj, využíva pre rozvoj všetky dostupné informačné a komunikačné technológie. Cieľom má byť poskytovanie obyvateľom komfortné služby na najvyššej možnej úrovni vo všetkých oblastiach mestského života.

„Naša spoločnosť predstavila unikátne smart riešenia pre odpadové hospodárstvo, mestské parkovanie či životné prostredie. Okrem toho sme predstavili aj model Smart Lampy, ktorá poskytuje nielen inteligentné osvetlenie, ale aj modernú Wi-Fi sieť a kamerový systém,“ povedal Stanislav Molčan, generálny riaditeľ O2 Business Services.

Ekologickejšie odpady

Pre zlepšenie efektívnosti odpadového hospodárstva prináša O2 Business Services online monitoring zaplnenosti kontajnerov, softvér pre plánovanie zberných trás a aplikácie pre občanov.

Tým má vznikúť úspora nákladov na vývoz odpadu, stabilizácia poplatkov za vývoz, optimalizácia trás zberných vozidiel a podporuje sa separovanie odpadov. Tým sa zároveň šetrí životné prostredie.

Lepšie parkovanie

O2 Business Services rovnako ponúka riešenie aj pre problém parkovania v mestách. Prostredníctvom aplikácie je možné získať online informácie o obsadenosti, lokalite, dostupnosti, cene a prevádzkových hodinách parkovacích miest.

Parkovacie miesto si je možné dokonca vopred rezervovať, Keďže aplikácia má umožniť i predikciu obsadenosti na základe dátových analýz a integráciu nových systémov platieb.

Mestská Smart Lampa

Viacúčelová Smart Lampa má poskytovať nielen inteligentné LED osvetlenie pre lepšiu energetickú efektivitu a bezpečnosť ulíc, ale zároveň disponovať aj kamerovým systémom mestskej polície. Navyše podporuje umiestnenie vysokorýchlostnej a bezpečnej Wi-Fi siete.

Vlastná sieť pre smart mestá

O2 Business Services okrem spomínaných smart riešení plánuje vybudovať vlastnú sieť NB-IoT, štandardizovanú, bezdrôtovú, rádiovú technológiou s nízkou spotrebou, ktorá bola vyvinutá s cieľom pripojiť širokú škálu zariadení a služieb a túto technológiu chce nasadiť v licencovanom frekvenčnom pásme ešte v priebehu tohto roka.

Hoci podobných riešení sa začína objavovať už niekoľko, zatiaľ sme sa nedočkali ich masovejšieho nástupu. To by mohlo nastať v budúcom roku, kedy pokrytie sieťami pre IoT zariadenia bude výrazne vyššia a aj mestské orgány si uvedomia možnosť efektívnejšieho nakladania s financiami.

Smart riešenia (a nielen tie od O2 Business Services) sú totiž pripravené pomáhať pri minimalizovaní nákladov, hoci úvodná investícia nie je malá. Ale to sme videli už aj s LED pouličným osvetlením, ktoré sa rozširuje aj do malých obcí.