Len za dva dni mala Nitra novú platformu TrustOne nasadenú na odberné miesta

3. 2. 2021  |  Odporúčané

3b1e8b_2f59fc2ab407426f8c3c5c1fe6aa442a_mv2

Rady neboli dlhé, všetko prebiehalo bez problémov. Veď to pre nikoho nebola prvá skúsenosť. Niekde to však bolo ešte o niečo plynulejšie a prehľadnejšie. Najprv v Nitre, ale ostatné slovenské mestá sa pridávajú. Reč je, samozrejme, o plošnom testovaní na covid-19. Hoci zatiaľ len na regionálnej úrovni, ale vďaka šikovnej aplikácii TrustOne, ktorej zavedenie zabezpečilo O2 Business Services, bola táto udalosť znesiteľná. A pre zdravotníkov tiež. Boli sme sa pozrieť, ako to všetko prebehlo a prečo to môže byť veľmi efektívna pomôcka aj pri ďalších kolách.

Cieľ pri plošnom testovaní je jasný. Čo najrýchlejšie a najspoľahlivejšie otestovať čo najviac obyvateľov s dodržaním všetkých bezpečnostných princípov. Žiaľ, doteraz to fungovalo na prácnom vypĺňaní papierových dotazníkov a následnom ručnom spracúvaní získaných dát. Do digitalizácie tohto systému sa ako prvá pustila Nitra.

Oslovili sme ich s tým, že vieme zabezpečiť na kľúč celý systém a infraštruktúru pri používaní aplikácie TrustOne,“ hovorí Henrich Simonics, CEO TrustOne. „A keďže pán primátor Hattas má zázemie v IT, nadchlo ho to,“ dodáva.

Hneď ako bola spolupráca s mestom dohodnutá, O2 Business Services dodalo tablety Samsung s LTE pripojením. Toto rýchle nasadenie si doslova pýtalo použitie Samsung Knox rozhrania, vďaka ktorému mohlo byť naraz v priebehu pár hodín správne konfigurovaných a následne rozdistribuovaných až 70 tabletov priamo na odberné miesta. Vďaka tejto Mobile device management technológii sa navyše všetky zariadenia dajú na diaľku bezpečne kontrolovať a aktualizovať podľa zmien, ktoré so sebou pandémia prináša.

Potom už len stačilo informovať prostredníctvom pre mesto štandardných kanálov obyvateľov mesta, aby si v aplikácii vytvorili profil a na odbernom mieste už len nechali zdravotníkov načítať ho cez dodané tablety. Rýchlosť bola zásadná. Celé nasadenie trvalo len dva dni. Aj preto, že nebolo potrebné žiadne komplikované školenie. Funkcionalita bola po zaškolení špecialistom vysvetlená mestským dobrovoľníkom a tí ju potom ukázali na odberných miestach. Treba povedať, že za úspechom pri nasadení treba vidieť aj samotných obyvateľov, ktorí informácie o riešení šírili prostredníctvom sociálnych sietí aj sami medzi sebou.

Flexibilitu riešenia sme následne otestovali aj pri kontrolách v meste. Už žiadne modré papierové potvrdenia, ktoré navyše pre mnohých ľudí predstavujú problém s anonymitou. Polícia v Nitre disponuje smartfónmi, ktoré majú aktivovanú kontrolnú časť aplikácie TrustOne. Všetko prebieha jednoducho a rýchlo. Kontrolovaný občan sa preukáže vygenerovaným QR kódom v aplikácii, ktorého platnosť je kvôli bezpečnosti len 2 minúty, a policajná hliadka ho kamerou svojho mobilu s inštalovanou aplikáciou nasníma a potvrdí, príp. nepotvrdí, že obyvateľ pri kontrole disponuje negatívnym výsledkom testu. Bez akéhokoľvek modrého papiera. Samozrejme, v prípade, že obyvateľ nemal smartfón, bolo možné požiadať o vytlačenie potvrdenia o testovaní priamo na testovacom mieste.

Pilotné spustenie ukázalo benefity, ale aj príležitosti riešenia a môže sa ísť ďalej. Záujem okamžite prejavili Trnava a Prešov, v ktorých sa tiež už testovanie realizovalo. Ale nielen mestá a samosprávy hľadajú možnosti digitalizácie týchto procesov. Medzi prvými záujemcami z radov komerčných subjektov na základe skúsenosti z Nitry bol veľký výrobný automobilový podnik Jasplastik. Ďalšou výhodou riešenia totiž je možnosť prepojiť dáta získané z testovania vo firme s dátami z celoplošného testovania (a opačne), a tým získavať komplexnú databázu ohľadne testovania, ale v neposlednom rade uľahčiť život samotným obyvateľom a firmám. Vo výsledku je zamestnanec, ktorý prechádza cez turniket do závodu, okamžite identifikovaný, či je držiteľom negatívneho výsledku testu na covid-19. Prípadne, ak vás testuje zamestnávateľ a následne zastaví v meste policajt pri kontrole, stačí doslova ukázať mobilný telefón s QR kódom. A to všetko podľa aktuálne platných časových kritérií na platnosť testu v danom meste či lokalite.

O2 Business Services je prvý a zatiaľ jediný operátor na Slovensku s takýmto komplexným riešením. A s pokrytím LTE sieťou až pre viac ako 97 percent populácie je zároveň ideálnym partnerom nielen pre túto online platformu.

My v O2 Business Services dúfame, že digitalizácia pomôže urýchliť a zefektívniť testovanie aj v ostatných slovenských mestách a obciach a výrazne zefektívni pre všetkých zainteresovaných procesy s tým spojené. Vo výsledku bude víťazom nielen obyvateľ, firma, ale aj štát. Ako sa navyše zdá, ešte niekoľko plošných testovaní máme pred sebou a my ponúkame pomocnú ruku každému. Ďalšou výhodou platformy TrustOne je, že sa v najbližších mesiacoch bude dať rovnako efektívne použiť aj pri očkovaní, ktoré sa na Slovensku postupne rozbieha, na čo sa už teraz intenzívne s platformou TrustOne pripravujeme,“ zdôraznil obchodný riaditeľ Martin Ďurov, jeden z iniciátorov a tvorcov riešenia prvýkrát použitého v Nitre.

3b1e8b_05c82ce85d21412bbbd68ce5445afb80_mv2

Kto je za TrustOne

Aplikáciu TrustOne vyvinula nemecká firma TE-FOOD v spolupráci s GE Aviation. Funguje na princípe technológie blockchain a primárne bola vyvinutá na sledovanie pôvodu potravín a neskôr súčiastok pre letecký priemysel. Po vypuknutí pandémie vyvinuli upravenú verziu, ktorá pomáha pri registrácii testovaných ľudí pre rôzne výrobné spoločnosti alebo aerolínie.

Záujemca si TrustOne nainštaluje a zaregistruje sa so svojimi osobnými údajmi, ktorých autenticitu a bezpečnosť má na starosti spomenutá blockchain technológia. Na odberných miestach potom len vytvorí QR kód, ktorý z obrazovky jeho mobilného zariadenia nasníma zdravotník pomocou svojej TrustOne aplikácie. Všetko ostáva anonymné a automatizované.

Jedna strana si overí, že používateľ spĺňa práve platné pravidlá leteckej spoločnosti, fabriky alebo mesta. A druhá strana má zas okamžitý prístup k výsledkom testov a ďalším informáciám.

Máte záujem o riešenie TrustOne, alebo máte ďaľšie otázky?

Stačí zavolať alebo napísať e-mail a naši špecialisti Vás budú v čom najkratšom možnom čase kontaktovať.